Het verhaal van Myrthe

Het verhaal van Myrthe

Myrthe, docent natuurkunde

Als er iets is, kunnen ze altijd bij me terecht

“Het was wel een beetje raar toen ik hier kwam werken als docent natuurkunde. Opeens waren mijn oud-docenten – mensen die ik niet zo lang geleden nog aansprak met ‘u’ en ‘meneer’ – mijn collega’s. Maar al snel voelde ik geen verschil meer en waren we gewoon samen goed onderwijs aan het maken.

Ik zat pas in het tweede jaar van mijn opleiding aan de hogeschool toen ik werd gevraagd om op mijn oude middelbare school te komen werken. Heel onwerkelijk. Ik had ook geen idee dat je al betaald voor de klas kon staan terwijl je nog het grootste deel van je opleiding moest doen! Eigenlijk wist ik ook helemaal niet of ik het wel k├│n; door Corona had ik geen mogelijkheid gehad om stage te lopen. Maar ik ging er staan, het was een succes en ik vond het al snel leuk.

Als je als 14-jarige voor het eerst natuurkunde krijgt en de docent behandelt alleen de theorie uit het boek, dan boeit dat niet. Het abstracte denkvermogen is nog aan het ontwikkelen. Dat maakt dit vak best lastig voor jonge leerlingen. Ik probeer de stof interessant te maken door aan te sluiten op de belevingswereld van mijn leerlingen. Het is niet moeilijk om te bedenken dat ze enthousiaster meedoen en meer oppikken als je samen een escaperoom bouwt dan wanneer je zegt ‘Ok, lees allemaal hoofdstuk 3’. Dat ik bij Lek en Linge de ruimte krijg om ‘buiten het boekje’ te werken, om eigen projecten te bedenken, dat is voor mij heel belangrijk.

”Ik probeer de stof interessant te maken door aan te sluiten op de belevingswereld van mijn leerlingen”

Wat mij verder enorm bevalt is dat docenten en leerlingen echt samenwerken. Het is niet de docent op een voetstuk, wij tegenover zij. Je staat naast je leerlingen. Tenminste, dat is hoe ik lesgeef en ik weet van veel andere docenten dat zij het ook zo doen. Het moet wel kunnen natuurlijk, dat blijft aftasten. Ik bied zoveel structuur als nodig is voor die groep op dat moment. En zodra het kan, laat ik het wat meer los. Ik blijf natuurlijk de docent, ik ben geen klasgenootje. Maar ze weten ook: als er iets is, ook priv├ę, dan kunnen ze altijd bij me terecht. En als ze idee├źn hebben voor een project of feedback over de les, dan hoor ik het graag. Ik vind het prettig dat ik zo met mijn leerlingen kan omgaan, op een manier die past bij mij.

Als ik mijn diploma heb, hoop ik op een vast contract bij Lek en Linge Culemborg. Daarna lekker een paar jaar lesgeven en alle mooie projecten die ik in mijn hoofd heb uitwerken. Ik heb met de directeur besproken hoe we de leerstof nog beter kunnen overbrengen. Net als ik vindt hij het heel belangrijk dat kinderen plezier krijgen in het vak. Als die basis er is, komt het leren vanzelf.”

Alle verhalen

Het verhaal van Arno

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Het verhaal van Roy

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Het verhaal van Menno

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Het verhaal van Mayte

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Het verhaal van Borre

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Het verhaal van Joop

Prepared do an dissuade be so whatever steepest. Yet her beyond looked either day wished nay. By doubtful disposed do juvenile an.

Koffie en kennismaken?

Reageren op een vacature, iets vragen over de sollicitatieprocedure, koffie (of thee) drinken met een van onze collega's, een rondleiding door onze gebouwen... Het kan allemaal. Wij zijn net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar ons.
Neem contact op

Lek en Linge Culemborg maken we samen: docenten, leerlingen en ondersteunend personeel. Als ambitieuze professionals maken we onze school elke dag een beetje beter. De lat ligt hoog. We helpen elkaar om te groeien; in ons vak en als mens. Samen geven we onze leerlingen alle kansen om de beste versie van zichzelf te worden.

Vacatures

Lek en Linge Culemborg is samen met de Lingeborgh Geldermalsen onderdeel van schoolgemeenschap O.R.S. Lek en Linge